Nikt nie lubi czyścić piekarnika. Jest to jednak konieczne, gdyż spalające się resztki i osiadłe we wnętrzu tłuszcze mogą skutecznie zepsuć aromat kolejnych przyrządzanych potraw. Usuwanie zaschniętych zanieczyszczeń metodą tradycyjną, czyli za pomocą gąbki z użyciem odpowiedniego płynu, to nie jedyne rozwiązanie! Można to zrobić inaczej.
Piroliza
Na rynku dostępne są piekarniki z funkcją „samooczyszczenia”, zwaną także czyszczeniem pirolitycznym. Posiadają one specjalny program, który rozgrzewa wnętrze urządzenia do temperatury ok. 500°C. W takich warunkach wszelkie zanieczyszczenia zostają zamienione w łatwy do usunięcia popiół. Ze względu na bardzo wysoką temperaturę panującą wewnątrz, podczas przeprowadzania procesu pirolizy drzwiczki piekarnika zostają automatycznie zablokowane. To zapewnia bezpieczeństwo użytkowników i pozwala uniknąć przypadkowych oparzeń.
Panele katalityczne
Z wykorzystaniem paneli katalitycznych można natomiast dbać o czystość piekarnika na bieżąco, w trakcie jego użytkowania. Są to specjalne wkłady znajdujące się zazwyczaj na bocznych, wewnętrznych ściankach piekarnika. Posiadają strukturę papieru ściernego, która wyłapuje i spala zabrudzenia.
Innym rozwiązaniem ułatwiającym utrzymanie czystości jest super gładka emalia tzw. A class clean, stosowana wewnątrz piekarników. – „Tworzy ona powierzchnię gładką jak szkło i pozbawioną porów, co zabezpiecza przed przywieraniem zanieczyszczeń. Dodatkowo, emalia tego typu nie wchodzi w reakcję z tłuszczami i cukrami pochodzącymi z pieczonych produktów. To pozwala na łatwe i szybkie czyszczenie wnętrza”- wyjaśnia, przedstawicielka Candy Polska, producenta urządzeń AGD.
Czyszczenie parą
Na rynku dostępne są także piekarniki z funkcją czyszczenia parowego. Posiadają one pojemnik, który trzeba napełnić wodą, a następnie włączyć specjalny program. Pod wpływem tworzącej się pary zanieczyszczenia rozmakają. Dzięki temu można je łatwo usunąć przy użyciu zwykłej szmatki. Jeśli jednak nie posiadamy piekarnika z funkcją parową, możemy wykorzystać domowy sposób, który pozwoli uzyskać podobny efekt. Wystarczy napełnić naczynie żaroodporne wodą i wstawić do zwykłego piekarnika na kilka minut, ustawiając temperaturę ok. 140°C . Po ostygnięciu wnętrza zanieczyszczenia będzie można usunąć.
Specjalne rozwiązania stosowane w nowoczesnych piekarnikach znacznie skracają i ułatwiają tradycyjny proces żmudnego i czasochłonnego, ręcznego czyszczenia. I choć nie wyręczą nas całkowicie od osobistego zaangażowania w utrzymanie czystości i higieny urządzenia, to jednak z ich pomocą będzie to o wiele łatwiejsze.
Artykuł poradnikowy Candy, dodatkowe informacje: Planet PR